Search

Ahad, November 21, 2010

Resipi- Moist Banana Cake

Salam.. Ok, seperti yang kekdankopi janjikan, ini resipi untuk moist banana cake  pada entry lepas. Cubalah.. insyallah sedap! Makan time ujan2 ni dengan secawan kopi, memang mabeles lah :-)

Bahan2
1 camca teh soda bicarbonate
1 camca teh baking powder
secubit garam halus
1 sudu besar ovallate
100 g gula perang/brown sugar( kalu suka manis-bleh tambah gula lg :-p )
250 g tepung gandum
5 biji telur gred A
100 g mentega, dicairkan-biar sejuk
100 g minyak jagung( minyak masak biasa pun bleh je)
300 g pisang dilecek (pisang apepun bleh-kekdankopi suka guna pisang berangan)

Cara2
Putar gula dengan ovallate hingga sebati.
Masukkan telur dan putar dengan kelajuan tinggi .Pastikan sehingga adunan naik dan pekat .
Slow kan speed dan masukkan pisang .
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Last sekali,masukkan mentega cair dan minyak jagung.
Tuang dalam tin yang telah disediakan.
Kukus dalam 45 - 50 minit atau hingga masak dengan api sederhana, 

Haa... senang je kan. Selamat mencuba yer !

Rabu, November 17, 2010

Banana Moist Cake


Ada tak yang suka kek pisang? Haa.. sape yang gemar kek pisang,kek yang kat atas ni memang sedap. Dulu2 kan, kekdankopi tak suka kek pisang. Iyer la,kalu beli tu, tekstur dia kering pastu manis yang amat pulak tu! Pastu ntah kat mane dah kekdankopi termakan kek pisang satu hari tu, sedap sangat. Sejak tu ler bereksperimen nak buat kek pisang yang sedap. Dah berapa tandan dah pisang yang jadik korban sebab rasa kek tak menepati citarasa.hehehe. At last,setelah berhempas pulas,dapat gak hasilkan kek pisang yang moist,lembut dan sedap.

Sebelum balik perak tempohari, kekdankopi sempat ler buat moist banana cake ni , untuk makan-makan. Dah lama teringin nak makan kek ni tapi sebab sibuk tak sempat nak buat. Kek ni bleh kata faberet gak la kat umah. Kekdankopi kalu kek2 ni suka kurang manis,tapi terpulang la pada selera masing2 kan. Kek ni mmg ler tersangat moist dan lembut. Sekali makan memang kompem lah tak leh lupa.. Kek ni pun di kukus seperti biasa.

Resipinye nanti kekdankopi publish yer. Skang ni tak dapat ler  pasal terkejar2. Kang salah kasi resipi tak pasal2 kek nye tak jadik moist,karang jadik stone-pengsan kekdankopi kena banned nanti ! hehhehe.
Tunggu yer ! ;-)


Jumaat, November 05, 2010

Sambal Jambi Ikan Bilis - Pedas n Sedap Sangat

Hari ni Kekdankopi nak promote sambal jambi.. @ serunding ikan bilis buatan mak sedara kekdankopi . Biasa kite duk dengar serunding ayam @ daging kan ! Ni lain skit, serunding bilis . Tulang kompem xdak ! Memang sedap ahhh.. pedas dan tak manis tau..

Satu pek main2 je bleh abiskan camtu je. Produk ni dah berdaftar dengan IKS , ade sijil halal, barcode dan seumpamanye la... Ni nak cerita ni, masa parents kekdankopi pergi buat haji , sambal ni la yang buat lalu tekak depa. Makan ngan roti @ nasi putih panas2, wah... memang sedap- tumbs up!

Kekdankopi takyah tunggu makan ngan nasi @ roti, ratah camtu je leh abis berpaket2! hehhee. Kekdankopi tolong promote je. anything bleh contact mak sedara kekdankopi yang cute mute ni-012-5041339.Sharifah suhaila Harga pun teramatlah berpatutan. Sape yang nak jadi dealer di alu2kan..  Cubalah..

Kalu sedap, memang kekdankopi cakap sedap. Xde nye cakap sedap semata-mata nak promote kasi laku. Berniaga biar ikhlas, barulah rezeki pun berkat , iye dak ! Kat bawah ni ade beberapa pic yang kekdankopi sempat snap sebelum sume isi masuk ke perut kami2 ni.. hehehe..





Share It

Share |

Place An Order Here !

Place An Order Here !
Name:
Email Address:
Contact No
Pick Up Date
Quantity
Cake Flavour
Cupcake Size
Cup Type
Theme Color (for wedding only)
Budget
Frosting
Filling
Wordings
State Your Wording Here ( will be adjust according to cupcakes quantity )
Others